Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00

Пізнаймо в серці рідне слово! До Дня української писемності та мови

04.11.2021 14:13

Чи живеш біля моря синього,
Чи в степу, чи обіч гори,
Ти не будь малоросом, сину мій,
Українською говори.

Чи ідеш ти міською дорогою,
А чи стежкою на селі,
Говори українською мовою,
Бо живеш на своїй землі.

В. Бондаренко

Упродовж століть українська мова, так само як і її носій – український народ, зазнавала суттєвих утисків і заборон із боку різних держав – зважаючи на те, під чиєю владою опинялася Україна. Тому нашу мову треба захищати і розвивати! 6 листопада 1997 року був підписаний Указ Президента «На підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливості ролі української мови в консолідації суспільства установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада, в день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця».

З цієї нагоди в нашій книгозбірні експонується книжково-ілюстративна виставка «Пізнаймо в серці рідне слово!», яка знайомить користувачів з історією походження, культурою та розвитком становлення української мови. З виставки можна дізнатися про життя та діяльність послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія, першого українського історика, видатного письменника та мислителя, ченця Києво-Печерської лаври Нестора Літописця.

Наукові праці відомих істориків та мовознавців висвітлюють різні погляди на походження сучасної української мови як продукту тривалого історичного розвитку народу. Статті та публікації з періодичних видань характеризують мовну ситуацію в Україні. Виставка презентує документи з актуальних питань розвитку та функціонування української мови як державної.

Також на виставці користувачі знайдуть видання славетних майстрів рідного слова: Тараса Шевченка, Лесі Українки, Павла Загребельного, Панаса Мирного, Івана Нечуя-Левицького, Пантелеймона Куліша тощо, які прославляють свою рідну мову, бо мова – це засіб відображення національної культури, розвитку і збереження духовної та матеріальної спадщини.

Виставка розрахована на тих, хто прагне поглибити знання з історії та теорії української мови, удосконалити свою грамотність згідно з останніми змінами українського правопису та усвідомити роль української мови в консолідації українського суспільства.

До вашої уваги цікаві факти про українську мову:

  • Найбільше перекладений літературний твір – «Заповіт» Тараса Шевченка. Його переклали на 147 мов народів світу.
  • Особливістю української мови є те, що вона багата на зменшувальні форми. Зменшувально-пестливу форму має, як не дивно, навіть слово «вороги» – «вороженьки».
  • Найчастіше уживаною літерою в українській абетці є літера «п»; на неї також починається найбільша кількість слів. Літера «ф» – найменш уживана.
  • Назви всіх дитинчат тварин в українській мові належать до середнього роду.
  • Сучасна українська мова нараховує приблизно 256 тисяч слів і включена до списку мов, які успішно розвиваються в цей час.
  • Найстарішою українською піснею, запис якої зберігся до наших днів, вважається пісня «Дунаю, Дунаю, чому смутен течеш?».

Календар подій

     1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 2223 24
25 26 27 28 293031