Oles Honchar
Kherson regional
universal scientific library
MO-TH: 9:00-18:00
SA-SU: 9:00-18:00
Part`s menu

Народжені бути вільними

В80787
159.922.7

Ш 28
Шаткін Джесс П.
Народжені бути вільними: чому підлітки ризикують та як захистити їх від небезпек/ Джесс П. Шаткін ; переклала з англ. Олена Замойська ; [літ. ред. О. Шарговська] - Київ : Книголав, 2019. - Бібліогр.: с. 274-297. - 303 с. - (Полиця нон-фікшн), ISBN 978-617-7563-54-8
Предметні рубрики: Підлітки -- Психологія
УДК: 159.922.73-053.6
Жанр: Non-fiction

Аннотация:

Існує чимало причин боятися нічних дзвінків від наших тинейджерів — хтозна, які спокуси та небезпеки можуть трапитися на їхньому шляху. П’яне водіння, випадковий секс, наркотики — підлітки чудово усвідомлюють наслідки таких пригод, однак усе одно йдуть на це. Чому? Видатний психолог Джесс П. Шаткін спростовує низку міфів про причини підліткового шаленства, пояснюючи, чому стратегії залякування чи попередження не зменшують бажання ризикувати. Ґрунтовні медичні висновки, свіжі знахідки та особиста історія автора роблять цю книжку водночас і науковою, і близькою не тільки для дорослих, але й для самих підлітків. «Народжені бути вільними» — це можливість згадати й проаналізувати власний досвід та заглибитися у психологію людей, яких ви любите й намагаєтеся вберегти.

Photo Collection

Цитаты

  • "Важко зрозуміти, чому підлітків притягує небезпека. Можливо, ними так сильно керує дофамін і пошук винагороди, що іноді притлумлює страх. А можливо, вони намагаються опанувати свої страхи, долаючи загрози, щоб досягнути успіху в дорослому віці. Насправді деякі дослідження наводять на думку, що в такий самий спосіб, як підлітками керує потенційна обіцянка винагороди (завдяки активації смугастого тіла), їхню поведінку зумовлюють сильні загрози (завдяки активації мигдалини). З цих припущень робимо висновок не про те, що підлітки начебто безстрашні, а радше про те, що їх вабить небезпека. Іншими словами, їм подобається відчуття подолання власних страхів. Підлітки, які неоднозначно сприймають небезпеку, пов'язану зі страхом та винагородою, більш схильні до пошуків нового досвіду".
  • "Обожнювані немовлята виростають у цікавих дітлахів, а потім - у ризикованих підлітків та молодих дорослих. Це неминуче, але передбачуване. Тож скористаймося порадою Вейна Грецкі й котімося туди, де опиниться шайба. Покладімося на застороги та діймо активно. Ми обдурюємо себе, якщо відмовляємось вірити, що наша молодь стикається з ризикованими ситуаціями щодня. Замість очікування ризикованих ситуацій ми можемо передбачати небезпеку та приготуватися до неї. На щастя, наше суспільство може багато в чому допомогти."

Рецензия специалиста (официальные рецензии):

Відгуки про книжку "Народжені бути вільними".

"Від Сократа й до Шекспіра дорослі завжди хвилювалися за підлітків. Ми також переживаємо за них, заздримо їм, проте з книжкою "Народжені бути вільними" ми нарешті зможемо зрозуміти їх. На основі досвіду клінічних висновків та співчуття, ця науково захоплива книжка допоможе дорослим та їхнім родинам жити та процвітати".

Еріка Крістакіс, авторка бестселера "Важливість бути маленьким".

"Так, це гостра, прониклива і чудово написана книжка. Так, вона підкріплена наукою і містить практичні, чіткі й глибокі поради. Однак, що було для мене найбільш дивовижним на емоційному рівні - це те, що книжка повернула мене в підлітковий період, той стан розуму, який я вже майже забув, і це дало мені краще розуміння того, що відбувається в моєму мозку зараз".

Гарольд Алан Пінкус, професор і заступник голови департаменту психіатрії Колумбійського університету.

"Книжку Джесса Шаткіна необхідно прочитати. З яскравими особистими історіями, він робить чудовий, зрозумілий і науково обгрунтований аналіз парадоксу підліткового періоду. Без сумніву, батьки, вчителі, політики та кожен, хто хоче краще зрозуміти себе, своїх дітей чи молодше покоління, отримає користь від читання цієї книжки".

Кейтлін М. Пайк, професорка психології.

Calendar

12 3 4 567
8 9 10 11 121314
1516 17 18 19 20 21
22232425262728
2930