Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00
Меню розділу

Розділ 1. Технології будівництва: актуальні тенденції моди

"Будувати - означає тримати однією рукою минуле, а іншою - майбутнє"
Віко Маджистретті

Останнім часом у технології будівельного виробництва сталися значні зміни, зумовлені появою нових матеріалів, механізмів і технологічних рішень. Якщо в перші роки будівельного буму ніхто не замислювався про модні тенденції, орієнтуючись лише на власну інтуїцію, то сьогодні кожен домовласник прагне до того, щоб його житло виглядало стильно. І, звичайно, важливо із чого і як викроєна «одежинка»-технологія. Якість будівництва і матеріалів мають визначальне значення.

Навчальний практикум Технологія будівельного виробництва / За заг. ред. Ярмоленка М.Г. — К.: Вища шк., 2007. - 207 с. висвітлює сучасні технології гідроізоляційних, облицювальних, штукатурних, малярних, шпалерних робіт і робіт з улаштування підлог. Водночас, наведено і деякі незаслужено забуті технологічні прийоми опорядження, які значно розширюють можливості архітекторів при виборі способів опоряджання як інтер’єру, так і екстер’єру. Дане видання розраховане на студентів вищих навчальних закладів, які навчаються за напрямом «Будівництво», а також зацікавить спеціалістів-будівельників та власників приватних забудов.
В Справочнике современного строителя / под общ ред. Маиляна Л.Р. — Ростов н/Д: Феникс, 2008. – 540 с. представлено коротке викладення основних відомостей про різні сфери будівництва на сучасному етапі. За останні роки теорія і практика будівництва отримала свій подальший розвиток: розроблені нові норми зведення будівель, споруд та їх елементів; з'явились нові ефективні будівельні матеріали, вироби та конструкції; вдосконалено будівельні машини та методи виконання робіт. У пропонованому довіднику розкриті всі ці новації, коротко наведені характеристики сучасних будівельних та оздоблювальних матеріалів.
Справочник современного проектировщика / под общ ред. Маиляна Л.Р. — Ростов н/ Д: Феникс, 2008. - 540 с. висвітлює питання проектування залізобетонних, кам'яних, металевих, дерев'яних та пластмасових конструкцій. Запропоновано різноманітні конструктивні рішення будівель та споруд як виробничих, так і житлових. Довідник містить велику кількість таблиць, графіків та малюнків. У ньому викладені основні положення діючих СНіПів, ГОСТів та інших нормативних документів. Довідник розрахований на професійних будівельників, але буде корисний і приватним забудовникам.
В Справочнике по строительным материалам и изделиям / Основина В.Н., Шулякова Л.В., Дубяго Д.Н. — Ростов н/Д: Феникс, 2006. – 443 с. розглядаються основні матеріали, які використовуються у будівництві, засоби і сировина для їх виготовлення, а також будівельно-технічні якості матеріалу, методи контролю і випробування, область застосування. Довідник, в першу чергу, розрахований на студентів вищих навчальних закладів, а також на людей, які мріють про власний будинок.
Видавництво "Красивые дома" найперше в Росії почало видавати каталоги проектів індивідуальних будинків. Черговий випуск 100 проектов коттеджей: фасады, планы, рабочая документация. - 2007. - №2 - ілюстроване видання, що містить більше 1000 проектів котеджів. До кожного випуску додається СД-диск. Каталог буде корисний тим, хто планує розпочати власне будівництво, а також професіоналам, готовим прийти на допомогу майбутнім господарям та іншим учасникам будівельного процесу.
Більшість майбутніх домовласників мають туманні уявлення про інженерні розрахунки, що передують будівництву, про ті підводні камені, які спідкають забудовника. Саме тому ми рекомендуємо вам звернутися до практичного видання Самойлова В.С. Фундаменты. - М.: Аделант, 2008. - 256 с. - надійного помічника у справі закладання фундаменту, зведення стін. Озброївшись знаннями, ви матимете змогу проконтролювати хід будівництва, заощадити засоби, не знижуючи при цьому експлуатаційну можливість конструктивних елементів.
Книга Костенко Е.М. Каменные работы - (Настольная книга каменщика) . – К.: Основа, 2005. – 256 с. розрахована на вивчення комплексу робіт під час зведення конструкцій з різних видів матеріалу. Навчальний посібник допоможе отримати кваліфікацію каменяра 3-4-го розрядів. Видання розраховано як для учнів ПТУ, так і для всіх, хто цікавиться питаннями будівництва.
Унікальне довідкове видання Современные технологии устройства кровель / под ред. Менейлюка А.И. - Харьков: ЭДЭНА, 2006. - 288 с. розкриває основні відомості сучасних технологій улаштування покрівельного покриття. У довіднику представлені практично всі типи дахів, зроблено аналіз їхніх переваг і особливостей застосування. Посібник рекомендовано студентам факультетів "Будівництво", "Архітектура", аспірантам і викладачам, спеціалістам проектних і будівельних організацій та всім, хто хоче мати надійний дах.
Видання Маляр: технология и организация работ: учебное пособие / Мороз Л.Н. — Ростов н/Д: Феникс, 2009. - 341 с. містить відомості про матеріали і способи виготовлення малярних сумішей за допомогою машин та інструментів; подає методи поопераційного контролю і оцінки якості малярних робіт на основі нормативних документів (ГОСТів та СНіПів). Видання розраховано на учнів професійних училищ, а також для тих, хто намагається самостійно освоїти професію маляра.
Видання Полы. Технологии устройства. - Ростов н/Д: Феникс, М.: Стройинформ, 2005. - 256 с. являє собою найповніше зібрання матеріалів довідкового характеру з питань технології укладання підлоги. У ньому звернено увагу на нові та традиційні технології, а також подано практичні поради з питань підбору матеріалу, що допоможе уникнути і зменшити витрати. Інформаційні повідомлення підсилюються ілюстративним рядом. Крім того, видання подає рекомендації і практичні поради фірм, які займаються укладанням підлоги. Книга розрахована на фахівців будівельної галузі та стане корисною і тим, хто будує власне житло.

Періодичні видання

Український науково-виробничий журнал "Будівництво України" висвітлює ринки нерухомості окремих галузей будівництва, техніки та інженерного устаткування; новини економіки, ресурсозбереження; інновації у сфері будівництва. У № 2 за 2011 р. представлені ексклюзивні консультації провідних фахівців будівництва та актуальна інформація. В бібліотеці зберігаються передплатні комплекти "Будівництва України" з 1972 по 2011 рр.
Періодичне видання Дома вашей мечты: каталог готовых проектов. - 2005. - №4. - Лето 2005 пропонує проекти будинків, котеджів, альтанок, гаражів. Для зручності проекти будинків зібрані у три категорії: маленькі будинки, середні і великі. У каталозі № 4 розміщено 50 проектів, більша частина яких раніше не друкувалася.
Український журнал "Приватный дом" - незамінний орієнтир у ринковому асортименті матеріалів і технологій, який дає кваліфіковані поради, пропонує варіанти на вибір, допомагає зробити будівництво та ремонт економічно вигідними і хронологічно вивіреними. У № 9 за 2010 р. представлене нетрадиційне бачення проектів "Дом в трех уровнях" і "Растущий дом". Бібліотека має передплатні комплекти "Приватного дома" за 2010, 2011, 2012 рр.
Українська версія польського журналу "Murator" - найпопулярніше видання, що розкриває тему будівництва. Воно корисне і як практичний посібник, і як експерт з питань будівництва і ремонту. Перший номер видання за 2012 р. ("Красивые фасады из кирпича") знайомить з архітектурою і дизайном сучасних будинків. Бібліотека пропонує передплатні комплекти за 2011- 2012 рр.

Інтернет-ресурси

Календар подій

1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 262728
2930